Jaaroverzicht Dijkgraaf 2024
Voorwoord
Water is van en voor ons allemaal. Het bepaalt onze leefomgeving, onze veiligheid en onze toekomst. In het dichtbevolkte en waterrijke gebied van Amsterdam, Gooi en Vechtstreek werken wij, als waterschap, elke dag aan waterbeheer dat past bij de behoefte van onze ingezetenen.
Vanuit het stroomgebied van het Amsterdam-Rijnkanaal en het Noordzeekanaal zorgen we ervoor dat ca. 1.4 miljoen mensen beschermd zijn tegen hoogwater met 1.000 kilometer aan dijken en kades. We beheren 59 sluizen en 231 gemalen die de waterhuishouding in de polders regelen, zodat landbouw, natuur en stedelijke gebieden niet te nat en niet te droog worden. Daarnaast zuiveren we dagelijks afvalwater in 12 zuiveringsinstallaties, waarmee we schoon water teruggeven aan rivieren, meren en sloten.
Het is een voorrecht om juist van dit diverse en centraal gelegen waterschap, al weer twee jaar, dijkgraaf te mogen zijn. Met veel plezier en trots kijk ik dan ook terug.
Weinig mensen weten wat het waterschap precies doet en waarom ons werk zo belangrijk is. Daarom heb ik me sterk gemaakt voor heldere publiekscommunicatie.
Ik ging vaak op pad om ons werk uit te leggen en had waardevolle gesprekken met agrariërs, bedrijven en inwoners. We versterkten de banden met provincies en gemeenten in ons beheergebied. Het klimaat veranderd, daarom kregen crisisbeheersing en weerbaarheid prioriteit: met interne trainingen en nauwere samenwerking met Rijkswaterstaat en andere waterschappen bereiden we ons voor op onverwachte situaties.
2024 was een bewogen jaar. Financieel moest de balans worden hersteld, wat betekende dat onze ingezetenen meerdere aanslagen ontvingen – een ingrijpende inhaalslag. Bestuurlijk stond de voorgenomen ontvlechting van Waternet centraal, een grote maar noodzakelijke stap voor een toekomstbestendig waterschap. Dit proces vraagt zorgvuldigheid en samenwerking, en ik ben trots op hoe we dit samen aanpakken.
In dit jaaroverzicht leest u meer over de belangrijkste ontwikkelingen en resultaten.
Veel leesplezier!
Met hartelijke groet,
dr. Joyce Sylvester
Dijkgraaf Waterschap Amstel Gooi en Vecht
Jaaroverzicht 2024
Als dijkgraaf ben ik het hoofd van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht , mijn functie is vergelijkbaar met die van een burgemeester van een gemeente of de commissaris van de Koning in een provincie. Als dijkgraaf heb ik taken die in de wet staan, maar daarnaast vervul ik ook een verbindende rol. Die staat niet in de wet, maar is wel nodig voor een goed functionerend waterschap én voor goed contact met de omgeving.
Democratisch proces & voorzitterschappen
Als bestuurder
6Vergaderingen Stichtingsbestuur |
Als voorzitter
7Vergaderingen als voorzitter van het Algemeen bestuur |
41Vergaderingen als voorzitter van het Dagelijks bestuur |
10Benen-op-tafelbijeenkomsten van het Dagelijks bestuur |
6Commissies voor advies middelen |
6Fractievoorzittersoverleggen |
3Agenda Commissie overleggen |

Portefeuilles
41Portefeuillehoudersoverleggen Dijkgraaf |
6Ledenvergaderingen Unie van Waterschappen |
10Bestuurlijk overleggen provincie Noord-Holland |
4Bestuurlijk overleggen provincie Utrecht |
5Overleggen Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland |
3Overleggen Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek |
1Overleg |
Portefeuilles Dijkgraaf
Ontdek wat er het afgelopen jaar is gebeurd binnen de portefeuilles van de dijkgraaf. Klik op de onderwerpen om meer te lezen.
Bezoeken Dagelijks bestuur (DB) en Externe contacten
Het waterschap is een regionale waterautoriteit en vervult in het beheergebied een functionele watertaak. Om deze taak goed te kunnen uitvoeren is contact, samenwerking en afstemming met de medeoverheden, maatschappelijke organisaties, inwoners en bedrijven van essentieel belang.
Deze gesprekken voer ik niet alleen, maar met het gehele Dagelijkse bestuur. Wij zijn op bezoek geweest bij verschillende gemeenten en we hebben gemeenten ontvangen op ons hoofdkantoor. We hebben de commissaris van de Koning en Gedeputeerde-Staten van Noord-Holland ontvangen, maar natuurlijk ook onze buur waterschappen ontmoet en gesproken. Waarbij we als gezamenlijke buur Waterschappen hebben opgetrokken bij ons werkbezoek aan Brussel. Deze gesprekken helpen ons om beter te begrijpen wat er speelt in de regio en om samen te werken aan oplossingen voor waterbeheer.
Kennismaking met gemeente Hilversum
December
Dinsdag 3 december hebben we als Dagelijks bestuur kennisgemaakt met de gemeente Hilversum. We hebben met elkaar gesproken over het gebied, welke gezamenlijke opgaven er liggen en hoe we onze samenwerking kunnen versterken.
Bezoek Gedeputeerde Staten – Provincie Noord-Holland
Op dinsdag 5 november kregen we als Dagelijks Bestuur een bezoek van het college van Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Holland. We bespraken onze samenwerking en de toenemende noodzaak om klimaatbestendig te bouwen. Later brachten we een werkbezoek aan gemaal Zeeburg, waar een pompproef plaatsvond.
Bekijk een video over de pompproef hier.

Werkbezoek aan Brussel
Oktober
Wie het over de toekomstige opgaven heeft op het gebied van water, heeft het ook over Europese wetgeving, richtlijnen en prioriteitstelling. Van zondag 6 oktober tot dinsdag 8 oktober bezocht ons Dagelijks bestuur de Europese Unie. Dit deden we samen met de besturen van Hoogheemraadschap van Rijnland en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Tijdens het programma vonden gesprekken plaats met onder meer de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging, het Huis van de Nederlandse Provincies en de Europese Commissie, met thema’s als de Kaderrichtlijn Water en Europese klimaatmaatregelen.
Het bezoek leverde waardevolle inzichten op in de Brusselse besluitvorming en benadrukte het belang van vroegtijdige betrokkenheid bij Europese wetgeving. Daarnaast werd onderlinge samenwerking versterkt, wat bijdraagt aan een krachtige gezamenlijke positie – in zowel Brussel als Nederland.

Bezoek aan Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
September
Op dinsdag 24 september kwamen de dagelijks besturen van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) bij elkaar. Dit deden we om onze samenwerking voort te zetten. We spraken over de toekomstige en gezamenlijke ambities, die we samen strategisch gaan aanvliegen. Het was een goede bijeenkomst, die weer duidelijk maakte dat we veel gemeen hebben en veel van elkaar kunnen leren.

Bezoek DB aan College B&W Amsterdam
Juli
Op woensdag 17 juli bracht het Dagelijks bestuur een bezoek aan het college B&W van Amsterdam. Dit bezoek is belangrijk want we staan samen voor grote uitdagingen. Hoe gaan we om met meer extreem weer en een stijgende zeespiegel? Hoe zorgen we ook in de toekomst voor voldoende drinkwater en schone grachten? Onze collega Maarten Ouboter heeft een prachtige presentatie gegeven aan het college. Het was een inspirerend gesprek en gaan opnieuw om de tafel zodat we gezamenlijk op deze onderwerpen op kunnen trekken.

Bezoek van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Juni
Onder het moto ‘uitwisselen geeft energie’ kregen we bezoek van het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op dinsdag 25 juni 2024. Samen bezochten wij de Ringdijk Watergraafsmeer, waar de Amstel samenkomt met de Weespertrekvaart. Hier stonden we stil bij de (veiligheids)opgaves die er zijn in een druk bewoond gebied.

Kennismaking met gemeente Uithoorn
Mei
Op dinsdag 28 mei bezocht het Dagelijks Bestuur het college van burgemeester en wethouders van Uithoorn. Met dit werkbezoek wilden we de samenwerking intensiveren en het met elkaar eens worden over toekomstbestendige beslissingen.
Dit klinkt misschien als bestuurderspraat, maar de samenwerking intensiveren is echt noodzakelijk. De gezamenlijke uitdagingen zijn groter dan ooit, door een veranderend klimaat en wet- & regelgeving. Daarom vinden we het belangrijk om alle gemeenten in ons werkgebied te bezoeken.
Kennismaking met gemeente Gooise Meren
April
Waar kan de gemeente bouwen, en wat betekent dit voor de waterveiligheid? Deze vragen staan centraal in Gooise Meren. Op 9 april ontmoette ons dagelijks bestuur het college van B&W om hierover in gesprek te gaan. De grootste uitdaging: samen werken aan een toekomstbestendige leefomgeving. Om dit te realiseren stelden we een gezamenlijke samenwerkingsagenda op en maakten we heldere afspraken over projecten, toezicht en handhaving.
Werkbezoek Zeesluis Dijkgraaf en het AB
April
Er verandert veel in IJmuiden. Daarom nodigde Rijkswaterstaat het Algemeen bestuur uit voor een bezoek op vrijdag 19 april 2024. Het bezoek bestond uit een rondgang langs het gemaal, het spuicomplex, de nieuwe zeesluis en de zoutdam.
Bij IJmuiden zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat water uit ons beheergebied wordt afgevoerd naar zee. Elke keer als de sluis opent stroomt zoutwater het Noorzeekanaal binnen. Dat is slecht voor de landbouw, natuur en het drinkwater. De zoutdam zorgt ervoor dat het zoute water terugstroomt naar zee.

Boerenbijeenkomst
Februari
Jaarlijks organiseert het waterschap meerdere boerenbijeenkomsten in het beheergebied. Ik was als toehoorder aanwezig bij de boerenbijeenkomst op donderdag 1 februari in Wilnis. Mijn andere collega’s van het Dagelijks bestuur hadden een actieve rol in het verzorgen van presentaties. In de bijeenkomst staan het functioneren van het watersysteem en de uitdagingen voor de wateraanvoer en -afvoer in droge en natte tijden centraal. Ook de waterkwaliteit krijgt aandacht. Tijdens de bijeenkomst gaan de aanwezigen dan met elkaar in gesprek over het watersysteem en de waterkwaliteit.
Het was belangrijk om te horen wat er speelt. Essentieel om goed in contact te zijn met het gebied.

Kennismaking met gemeente Hilversum
December
Dinsdag 3 december hebben we als Dagelijks bestuur kennisgemaakt met de gemeente Hilversum. We hebben met elkaar gesproken over het gebied, welke gezamenlijke opgaven er liggen en hoe we onze samenwerking kunnen versterken.
Bezoek Gedeputeerde Staten – Provincie Noord-Holland
Op dinsdag 5 november kregen we als Dagelijks Bestuur een bezoek van het college van Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Holland. We bespraken onze samenwerking en de toenemende noodzaak om klimaatbestendig te bouwen. Later brachten we een werkbezoek aan gemaal Zeeburg, waar een pompproef plaatsvond.
Bekijk een video over de pompproef hier.

Werkbezoek aan Brussel
Oktober
Wie het over de toekomstige opgaven heeft op het gebied van water, heeft het ook over Europese wetgeving, richtlijnen en prioriteitstelling. Van zondag 6 oktober tot dinsdag 8 oktober bezocht ons Dagelijks bestuur de Europese Unie. Dit deden we samen met de besturen van Hoogheemraadschap van Rijnland en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Tijdens het programma vonden gesprekken plaats met onder meer de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging, het Huis van de Nederlandse Provincies en de Europese Commissie, met thema’s als de Kaderrichtlijn Water en Europese klimaatmaatregelen.
Het bezoek leverde waardevolle inzichten op in de Brusselse besluitvorming en benadrukte het belang van vroegtijdige betrokkenheid bij Europese wetgeving. Daarnaast werd onderlinge samenwerking versterkt, wat bijdraagt aan een krachtige gezamenlijke positie – in zowel Brussel als Nederland.

Bezoek aan Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
September
Op dinsdag 24 september kwamen de dagelijks besturen van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) bij elkaar. Dit deden we om onze samenwerking voort te zetten. We spraken over de toekomstige en gezamenlijke ambities, die we samen strategisch gaan aanvliegen. Het was een goede bijeenkomst, die weer duidelijk maakte dat we veel gemeen hebben en veel van elkaar kunnen leren.

Bezoek DB aan College B&W Amsterdam
Juli
Op woensdag 17 juli bracht het Dagelijks bestuur een bezoek aan het college B&W van Amsterdam. Dit bezoek is belangrijk want we staan samen voor grote uitdagingen. Hoe gaan we om met meer extreem weer en een stijgende zeespiegel? Hoe zorgen we ook in de toekomst voor voldoende drinkwater en schone grachten? Onze collega Maarten Ouboter heeft een prachtige presentatie gegeven aan het college. Het was een inspirerend gesprek en gaan opnieuw om de tafel zodat we gezamenlijk op deze onderwerpen op kunnen trekken.

Bezoek van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Juni
Onder het moto ‘uitwisselen geeft energie’ kregen we bezoek van het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op dinsdag 25 juni 2024. Samen bezochten wij de Ringdijk Watergraafsmeer, waar de Amstel samenkomt met de Weespertrekvaart. Hier stonden we stil bij de (veiligheids)opgaves die er zijn in een druk bewoond gebied.

Kennismaking met gemeente Uithoorn
Mei
Op dinsdag 28 mei bezocht het Dagelijks Bestuur het college van burgemeester en wethouders van Uithoorn. Met dit werkbezoek wilden we de samenwerking intensiveren en het met elkaar eens worden over toekomstbestendige beslissingen.
Dit klinkt misschien als bestuurderspraat, maar de samenwerking intensiveren is echt noodzakelijk. De gezamenlijke uitdagingen zijn groter dan ooit, door een veranderend klimaat en wet- & regelgeving. Daarom vinden we het belangrijk om alle gemeenten in ons werkgebied te bezoeken.
Kennismaking met gemeente Gooise Meren
April
Waar kan de gemeente bouwen, en wat betekent dit voor de waterveiligheid? Deze vragen staan centraal in Gooise Meren. Op 9 april ontmoette ons dagelijks bestuur het college van B&W om hierover in gesprek te gaan. De grootste uitdaging: samen werken aan een toekomstbestendige leefomgeving. Om dit te realiseren stelden we een gezamenlijke samenwerkingsagenda op en maakten we heldere afspraken over projecten, toezicht en handhaving.
Werkbezoek Zeesluis Dijkgraaf en het AB
April
Er verandert veel in IJmuiden. Daarom nodigde Rijkswaterstaat het Algemeen bestuur uit voor een bezoek op vrijdag 19 april 2024. Het bezoek bestond uit een rondgang langs het gemaal, het spuicomplex, de nieuwe zeesluis en de zoutdam.
Bij IJmuiden zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat water uit ons beheergebied wordt afgevoerd naar zee. Elke keer als de sluis opent stroomt zoutwater het Noorzeekanaal binnen. Dat is slecht voor de landbouw, natuur en het drinkwater. De zoutdam zorgt ervoor dat het zoute water terugstroomt naar zee.

Boerenbijeenkomst
Februari
Jaarlijks organiseert het waterschap meerdere boerenbijeenkomsten in het beheergebied. Ik was als toehoorder aanwezig bij de boerenbijeenkomst op donderdag 1 februari in Wilnis. Mijn andere collega’s van het Dagelijks bestuur hadden een actieve rol in het verzorgen van presentaties. In de bijeenkomst staan het functioneren van het watersysteem en de uitdagingen voor de wateraanvoer en -afvoer in droge en natte tijden centraal. Ook de waterkwaliteit krijgt aandacht. Tijdens de bijeenkomst gaan de aanwezigen dan met elkaar in gesprek over het watersysteem en de waterkwaliteit.
Het was belangrijk om te horen wat er speelt. Essentieel om goed in contact te zijn met het gebied.

Representatie van het waterschap
In 2024 stond het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht opnieuw middenin de samenleving. Als dijkgraaf had ik de eer om talrijke ontmoetingen te hebben met bestuurders, inwoners, ondernemers en deskundigen. Niet alleen binnen ons beheergebied maar soms ook internationale afstemming en ontvangst van delegaties. Samen delen we onze betrokkenheid bij waterbeheer. Deze gesprekken laten zien dat water niet alleen een fysieke, maar ook een verbindende factor is: tussen mensen, belangen en oplossingen.
Het werk reikt verder dan techniek en beleid; het gaat om samenwerking en wederzijds begrip. Ik vertegenwoordig het waterschap met trots door aanwezig te zijn bij regionale en landelijke bijeenkomsten, en met werkbezoeken en vieringen. Ook kunnen inwoners hun ideeën en zorgen met mij te delen, bijvoorbeeld door in te spreken tijdens vergaderingen of online contact met mij op te nemen. Het verbinden van mensen en ideeën is belangrijk voor het werk van het waterschap. Door samen te werken kunnen we zorgen voor veilig en schoon water, nu en in de toekomst.
TIP de Dijkgraaf
Heeft u een bijzonder project, inspirerende bijeenkomst of een belangrijke ontwikkeling binnen ons beheergebied? Wilt u aandacht vragen voor een onderwerp dat uw belangrijk vindt? Of heeft u een idee voor verbetering? Ik hoor het graag.
AGV Schouwdiner 2024
November
Het AGV Schouwdiner vond plaats in de Ridderzaal van Rijksmuseum Muiderslot. Voor het Schouwdiner waren er naast bestuurders ook vertegenwoordigers van bedrijven, agrariërs en burgers uitgenodigd. Deze vertegenwoordigers ontvingen eerder een zogenaamde Blauwe Druppel vanwege hun activiteiten die onze kerntaken ondersteunen.
Op deze avond stonden we stil bij het belangrijke werk van waterbeheer in Nederland. Onze gastspreekster Jessica den Outer riep op om opnieuw te kijken naar onze relatie met water. Gelukkig zien we een verschuiving van water als vijand, hulpbron, iets dat beheerst en gecontroleerd moet worden, naar een natuurlijk partnerschap. Ik deelde tijdens deze avond dat we veel kunnen leren van buitenlandse voorbeelden van rechten voor waterlichamen.

Radio 4
November
Tijdens de uitzending van Radio 4 De Ochtend reageerde ik als ontbijtgast van het programma op de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen en besprak ik daarnaast natuurlijk het extreme weer en wat de burger daar zelf aan kan doen. Ik vond het hierna leuk om mijn eigen muziek keuze te laten horen.
Luister hier het gehele fragment terug.
Delegatie minister van Water Resources – Volksrepubliek China
Oktober
Zondag 20 oktober had ik de eer om Zijne Excellentie de Chinese minister Li Guoying van Water Resources te ontvangen met zijn delegatie. Dit deed ik samen met onze secretaris-directeur Erik Wagener. We spraken over de gevolgen van klimaatverandering en de wereldwijde uitdagingen die daarbij komen kijken. In Nederland en dus ook in ons beheergebied worden we steeds meer op de proef gesteld. Juist daarom zijn innovatieve oplossingen hard nodig. Ons waterschap deelt graag kennis en ervaring en kijkt uit naar de verdere internationale samenwerking op het gebied van watermanagement.

Bezoek Jaap Slootmaker
September
Maandag 30 september bracht Jaap Slootmaker (DG Water en Bodem) een werkbezoek aan Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Dit deed hij samen met zijn collega’s Rene Vrugt en Wieke Tas van het Ministerie van Infrastructuur en Water. Ook Gohdar Massom (HID RWS-WNN) was daarbij aanwezig.
We startten bij gemaal Zeeburg en spraken intensief over de kwetsbaarheden van onze regio. We bespraken waterveiligheid, wateroverlast, waterafvoer en de kansen die we samen kunnen benutten. Niet alleen voor de inwoners van het beheergebied, maar ook voor de agrariërs en voor de bedrijven. Een goed werkend spui- en gemaalcomplex IJmuiden en een mogelijk nieuw gemaal tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en het IJmeer zijn van cruciaal belang als we de voeten droog willen houden.

Amsterdam City Swim
September
De Amsterdam City Swim vond plaats op zondag 8 september en was weer een mooi feest. Het leek nog even spannend te worden door piekbuien in de dagen vóór het evenement, maar gelukkig was de waterkwaliteit goed en kon de Amsterdam City Swim toch doorgaan. Het werd zelfs heerlijk weer met een aangename temperatuur van rond de 20 graden.
Het doel van dit evenement is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar ALS en om de kwaliteit van leven van ALS-patiënten te verbeteren. Ook onze collega’s zwommen mee en samen hebben zij meer dan €16.000 opgehaald. Trots!
Vanuit mijn rol als dijkgraaf was ik aanwezig bij de start van de Kids Swim en had ik een rol bij de officiële opening van het evenement. Meezwemmen kon daarom niet, maar vanuit solidariteit heb ik me wel voorbereid als zwemmer.

Heropening molen van Sloten
Juni
De Molen van Sloten draait weer! H.K.H. Prinses Beatrix heeft samen met de molenaar de bijzondere poldermolen heropend. De molen was tijdelijk gesloten vanwege een grote restauratie. Ik was in de gelegenheid om met Prinses Beatrix te praten voor het belang van de molen voor het waterschap.

Tv-uitzending Denkend aan Holland
Juni
In het Omroep MAX programma Denkend aan Holland ontdekken André van Duin en Janny van der Heijden ons mooie Nederland vanaf het water. Voor aflevering 2 van dit seizoen bezochten zij de Ronde Hoep, een groen polderlandschap in ons werkgebied. Bij gemaal De Ruiter heb ik hen verwelkomd en een rondleiding gegeven. Het gemaal dankt zijn naam aan de vroegere dijkgraaf De Ruiter. Dit rijksmonument werd geopend op 18 juni 1924 en is dus meer dan 100 jaar oud!
Aan de noordkant van het gemaal ligt de Demmerikse Sluis. De sluis is een van de vier sluizen die toegang geeft tot de polder Groot Mijdrecht. Sluiswachter Nico Wijfjes woont pal naast de sluis.

Vrijheidsmaaltijd
Mei
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht organiseert traditiegetrouw op 5 mei een vrijheidsmaaltijd. Ditmaal deden we dat in de Tolhuistuin in Amsterdam voor ruim 50 inwoners. Het thema was water als wapen. Meerdere gastsprekers vertelde over dit onderwerp. Tijdens de lunch was er ruimte voor ontmoeting en wordt er gesproken over vrijheid en onvrijheid.
Namens het waterschap mocht ik iedereen welkom heten en in gesprek gaan met de aanwezigen. Het was mooi om te zien hoe een gezamenlijke maaltijd ruimte biedt voor ontmoeting en verdieping. Een waardevolle bijeenkomst om samen stil te staan bij wat vrijheid betekent.

Lutkemeerpolder: wel of niet bebouwen?
April
Op 10 april bezocht ik de Lutkemeerpolder, een laaggelegen gebied tussen Amsterdam Osdorp en Schiphol. Samen met burgemeester Femke Halsema ging ik in gesprek met omwonenden over de toekomst van dit gebied.
Amsterdam wil hier een combinatie van bedrijventerreinen, recreatie en stadslandbouw realiseren. Tegelijkertijd pleiten sommige inwoners voor een voedselpark. Het waterschap heeft kritisch gereageerd op de plannen en benadrukt het belang van waterveiligheid en -kwaliteit.
Dit vraagstuk laat zien hoe belangrijk een open dialoog is bij ruimtelijke ontwikkelingen. De gemeenteraad zal uiteindelijk de belangen zorgvuldig moeten afwegen. Dat vraagt van alle betrokkenen, inclusief ons, de bereidheid om elkaars perspectieven te blijven begrijpen en mee te nemen in het proces.

Ozoninstallatie officieel geopend
Februari
Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers opende op 12 februari samen met dijkgraaf Joyce Sylvester, dagelijks bestuurder Sander Mager en jeugdbestuurder Ilias Admi de ozoninstallatie op de rioolwaterzuivering Horstermeer. Een aanvullende zuiveringsstap met ozon en actiefkool zorgt ervoor dat 80% van de medicijnresten uit het rioolwater worden gehaald.

Blauwe Golf
Ook in 2024 heb ik weer een aantal Blauwe druppels mogen uitreiken aan mensen met een hart voor water binnen het beheergebied van het waterschap. Dat zijn mensen die vinden dat het schoner, veiliger en beter kan. Die hun handen uit de mouwen steken en dat in hun eigen omgeving op hun manier. Op grond van deze verdienste, mag ik dan als dijkgraaf de genomineerde een Blauwe Druppel uitreiken.
Samen vormen deze blauwe druppels dan Dee Blauwe Golf van het waterschap, bekijk alle blauwe druppel dragers.

AGV Schouwdiner 2024
November
Het AGV Schouwdiner vond plaats in de Ridderzaal van Rijksmuseum Muiderslot. Voor het Schouwdiner waren er naast bestuurders ook vertegenwoordigers van bedrijven, agrariërs en burgers uitgenodigd. Deze vertegenwoordigers ontvingen eerder een zogenaamde Blauwe Druppel vanwege hun activiteiten die onze kerntaken ondersteunen.
Op deze avond stonden we stil bij het belangrijke werk van waterbeheer in Nederland. Onze gastspreekster Jessica den Outer riep op om opnieuw te kijken naar onze relatie met water. Gelukkig zien we een verschuiving van water als vijand, hulpbron, iets dat beheerst en gecontroleerd moet worden, naar een natuurlijk partnerschap. Ik deelde tijdens deze avond dat we veel kunnen leren van buitenlandse voorbeelden van rechten voor waterlichamen.

Radio 4
November
Tijdens de uitzending van Radio 4 De Ochtend reageerde ik als ontbijtgast van het programma op de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen en besprak ik daarnaast natuurlijk het extreme weer en wat de burger daar zelf aan kan doen. Ik vond het hierna leuk om mijn eigen muziek keuze te laten horen.
Luister hier het gehele fragment terug.
Delegatie minister van Water Resources – Volksrepubliek China
Oktober
Zondag 20 oktober had ik de eer om Zijne Excellentie de Chinese minister Li Guoying van Water Resources te ontvangen met zijn delegatie. Dit deed ik samen met onze secretaris-directeur Erik Wagener. We spraken over de gevolgen van klimaatverandering en de wereldwijde uitdagingen die daarbij komen kijken. In Nederland en dus ook in ons beheergebied worden we steeds meer op de proef gesteld. Juist daarom zijn innovatieve oplossingen hard nodig. Ons waterschap deelt graag kennis en ervaring en kijkt uit naar de verdere internationale samenwerking op het gebied van watermanagement.

Bezoek Jaap Slootmaker
September
Maandag 30 september bracht Jaap Slootmaker (DG Water en Bodem) een werkbezoek aan Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Dit deed hij samen met zijn collega’s Rene Vrugt en Wieke Tas van het Ministerie van Infrastructuur en Water. Ook Gohdar Massom (HID RWS-WNN) was daarbij aanwezig.
We startten bij gemaal Zeeburg en spraken intensief over de kwetsbaarheden van onze regio. We bespraken waterveiligheid, wateroverlast, waterafvoer en de kansen die we samen kunnen benutten. Niet alleen voor de inwoners van het beheergebied, maar ook voor de agrariërs en voor de bedrijven. Een goed werkend spui- en gemaalcomplex IJmuiden en een mogelijk nieuw gemaal tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en het IJmeer zijn van cruciaal belang als we de voeten droog willen houden.

Amsterdam City Swim
September
De Amsterdam City Swim vond plaats op zondag 8 september en was weer een mooi feest. Het leek nog even spannend te worden door piekbuien in de dagen vóór het evenement, maar gelukkig was de waterkwaliteit goed en kon de Amsterdam City Swim toch doorgaan. Het werd zelfs heerlijk weer met een aangename temperatuur van rond de 20 graden.
Het doel van dit evenement is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar ALS en om de kwaliteit van leven van ALS-patiënten te verbeteren. Ook onze collega’s zwommen mee en samen hebben zij meer dan €16.000 opgehaald. Trots!
Vanuit mijn rol als dijkgraaf was ik aanwezig bij de start van de Kids Swim en had ik een rol bij de officiële opening van het evenement. Meezwemmen kon daarom niet, maar vanuit solidariteit heb ik me wel voorbereid als zwemmer.

Heropening molen van Sloten
Juni
De Molen van Sloten draait weer! H.K.H. Prinses Beatrix heeft samen met de molenaar de bijzondere poldermolen heropend. De molen was tijdelijk gesloten vanwege een grote restauratie. Ik was in de gelegenheid om met Prinses Beatrix te praten voor het belang van de molen voor het waterschap.

Tv-uitzending Denkend aan Holland
Juni
In het Omroep MAX programma Denkend aan Holland ontdekken André van Duin en Janny van der Heijden ons mooie Nederland vanaf het water. Voor aflevering 2 van dit seizoen bezochten zij de Ronde Hoep, een groen polderlandschap in ons werkgebied. Bij gemaal De Ruiter heb ik hen verwelkomd en een rondleiding gegeven. Het gemaal dankt zijn naam aan de vroegere dijkgraaf De Ruiter. Dit rijksmonument werd geopend op 18 juni 1924 en is dus meer dan 100 jaar oud!
Aan de noordkant van het gemaal ligt de Demmerikse Sluis. De sluis is een van de vier sluizen die toegang geeft tot de polder Groot Mijdrecht. Sluiswachter Nico Wijfjes woont pal naast de sluis.

Vrijheidsmaaltijd
Mei
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht organiseert traditiegetrouw op 5 mei een vrijheidsmaaltijd. Ditmaal deden we dat in de Tolhuistuin in Amsterdam voor ruim 50 inwoners. Het thema was water als wapen. Meerdere gastsprekers vertelde over dit onderwerp. Tijdens de lunch was er ruimte voor ontmoeting en wordt er gesproken over vrijheid en onvrijheid.
Namens het waterschap mocht ik iedereen welkom heten en in gesprek gaan met de aanwezigen. Het was mooi om te zien hoe een gezamenlijke maaltijd ruimte biedt voor ontmoeting en verdieping. Een waardevolle bijeenkomst om samen stil te staan bij wat vrijheid betekent.

Lutkemeerpolder: wel of niet bebouwen?
April
Op 10 april bezocht ik de Lutkemeerpolder, een laaggelegen gebied tussen Amsterdam Osdorp en Schiphol. Samen met burgemeester Femke Halsema ging ik in gesprek met omwonenden over de toekomst van dit gebied.
Amsterdam wil hier een combinatie van bedrijventerreinen, recreatie en stadslandbouw realiseren. Tegelijkertijd pleiten sommige inwoners voor een voedselpark. Het waterschap heeft kritisch gereageerd op de plannen en benadrukt het belang van waterveiligheid en -kwaliteit.
Dit vraagstuk laat zien hoe belangrijk een open dialoog is bij ruimtelijke ontwikkelingen. De gemeenteraad zal uiteindelijk de belangen zorgvuldig moeten afwegen. Dat vraagt van alle betrokkenen, inclusief ons, de bereidheid om elkaars perspectieven te blijven begrijpen en mee te nemen in het proces.

Ozoninstallatie officieel geopend
Februari
Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers opende op 12 februari samen met dijkgraaf Joyce Sylvester, dagelijks bestuurder Sander Mager en jeugdbestuurder Ilias Admi de ozoninstallatie op de rioolwaterzuivering Horstermeer. Een aanvullende zuiveringsstap met ozon en actiefkool zorgt ervoor dat 80% van de medicijnresten uit het rioolwater worden gehaald.

Blauwe Golf
Ook in 2024 heb ik weer een aantal Blauwe druppels mogen uitreiken aan mensen met een hart voor water binnen het beheergebied van het waterschap. Dat zijn mensen die vinden dat het schoner, veiliger en beter kan. Die hun handen uit de mouwen steken en dat in hun eigen omgeving op hun manier. Op grond van deze verdienste, mag ik dan als dijkgraaf de genomineerde een Blauwe Druppel uitreiken.
Samen vormen deze blauwe druppels dan Dee Blauwe Golf van het waterschap, bekijk alle blauwe druppel dragers.

Crisisbeheersing en calamiteitenzorg
In 2024 richtte de portefeuille crisisbeheersing zich op het versterken van de veiligheid en het verbeteren van de responscapaciteit bij crises. Er werd gewerkt aan het actualiseren van crisisplannen, het trainen van sleutelpersoneel en het intensiveren van samenwerking met veiligheidspartners. Door middel van simulaties en oefeningen werden de paraatheid en communicatiekanalen getest. Er werd ook geïnvesteerd in nieuwe technologieën om snelle besluitvorming en een effectieve coördinatie tijdens noodsituaties te ondersteunen. De focus lag op het waarborgen van een snelle, gecoördineerde reactie bij uiteenlopende crisisscenario’s.
Oefenweek Crisisbeheersing
December
Tijdens de oefenweek crisisbeheersing was het motto “leren door te doen”. Deze oefenweek was het resultaat van een jaar lang intensieve voorbereiding en nauwe samenwerking.
Het is maandagochtend 11 augustus 2025. De zomervakantie is nog in volle gang en het is al weken droog en warm zomerweer. Dat verandert op slag met het weerbericht van het KNMI: 40 tot 60 mm neerslag in de aankomende 24 uur. En inderdaad, om 14.00 uur begint het te regenen en er lijkt geen einde aan te komen. De volgende ochtend, op dinsdag 12 augustus, wordt duidelijk hoe ernstig de situatie is: er is inmiddels 115 mm regen gevallen, en het KNMI waarschuwt voor nog eens 50 tot 90 mm in de komende 24 uur. Het water stijgt, wegen en tunnels lopen onder, weilanden veranderen in meren, en tot overmaat van ramp vallen een gemaal en een zuiveringsinstallatie uit.
Crisisbeheersing is een kerntaak van ons werk. De oefenweek liet zien dat we samen veel aankunnen, ook bij extreme omstandigheden. We hebben waardevolle kennis opgedaan en onze veerkracht als organisatie versterkt. Risico’s om ons heen veranderen, dus we blijven ons voorbereiden door middel van opleiden, trainen en oefenen.

Evaluatie hoogwater 2 november 2023
September
Op 2 november 2023 werd het IJ-front gesloten omdat de spuikokers in IJmuiden open bleven staan en het waterpeil in het Noordzeekanaal steeg. Door snel handelen van het waterschap, Waternet en goede samenwerking met andere waterschappen en Rijkswaterstaat, bleef grote schade uit.
Dijkgraaf Joyce Sylvester noemde de situatie een wake-up call voor Amsterdam en de noordelijke Randstad. Door klimaatverandering neemt het risico op overstromingen toe, terwijl de ruimte voor waterberging afneemt. Voor een veilige toekomst is blijvende samenwerking nodig, net als investering in waterinfrastructuur en ruimtelijke inrichting.

Tienberaad
December
Op het Tienberaad van 4 december 2024 is de bestuurlijke samenwerking crisisbeheersing in het gebied rondom het NZK en ARK besproken. Bij deze bijeenkomst waren de dijkgraven, secretarissen-directeur en adviseurs crisisbeheersing van de vier waterschappen aanwezig (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en waterschap Amstel Gooi en Vecht).
De incidenten en crises van de afgelopen jaren hebben laten zien dat crisisbeheersing steeds belangrijker wordt. Hoe kunnen we de schade beperken wanneer het misgaat? De aanwezigen nemen zich voor om op bestuurlijk niveau met elkaar samen te werken op crisisbeheersing. Daarmee ontstaan er drie sporen waarop de waterschappen zich aan elkaar verbinden: technisch-inhoudelijke samenwerking, lobby richting RWS en Rijk en crisisbeheersing.
Bezoek calamiteitenloods
Juni
Op maandag 24 juni bracht ik samen met secretaris-directeur Erik Wagener een werkbezoek aan collega Dijkgraaf Remco Bosma (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier). Dit bezoek vond plaats in de calamiteitenloods in Anna Paulowna. De locatie bracht mij terug naar 2008, want precies op die plek startte toen mijn bestuurlijke loopbaan als (waarnemend) burgemeester.
Goed voorbereid op wateroverlast
Een groot deel van Nederland ligt onder zeeniveau. Meer dan de helft van ons land kan onder water komen te staan bij extreme weersomstandigheden of een dijkdoorbraak. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht werkt – samen met andere waterbeheerders – elke dag aan onze bescherming. Maar het klimaat verandert. De kans op hevige regenval, langdurige droogte en overstromingen neemt toe. Het kan misgaan. Daarom is het belangrijk dat ook inwoners weten wat zij kunnen doen.
We willen dat mensen in ons werkgebied goed voorbereid zijn op wateroverlast en andere crisissituaties. Wat moet je doen vóór, tijdens en na zo’n gebeurtenis? En hoe kun je je goed voorbereiden?
Als eerste stap hebben we een speciale landingspagina ontwikkeld op onze website met praktische tips en duidelijke informatie over wat te doen bij wateroverlast.
Klik hier voor de landingspagina

Oefenweek Crisisbeheersing
December
Tijdens de oefenweek crisisbeheersing was het motto “leren door te doen”. Deze oefenweek was het resultaat van een jaar lang intensieve voorbereiding en nauwe samenwerking.
Het is maandagochtend 11 augustus 2025. De zomervakantie is nog in volle gang en het is al weken droog en warm zomerweer. Dat verandert op slag met het weerbericht van het KNMI: 40 tot 60 mm neerslag in de aankomende 24 uur. En inderdaad, om 14.00 uur begint het te regenen en er lijkt geen einde aan te komen. De volgende ochtend, op dinsdag 12 augustus, wordt duidelijk hoe ernstig de situatie is: er is inmiddels 115 mm regen gevallen, en het KNMI waarschuwt voor nog eens 50 tot 90 mm in de komende 24 uur. Het water stijgt, wegen en tunnels lopen onder, weilanden veranderen in meren, en tot overmaat van ramp vallen een gemaal en een zuiveringsinstallatie uit.
Crisisbeheersing is een kerntaak van ons werk. De oefenweek liet zien dat we samen veel aankunnen, ook bij extreme omstandigheden. We hebben waardevolle kennis opgedaan en onze veerkracht als organisatie versterkt. Risico’s om ons heen veranderen, dus we blijven ons voorbereiden door middel van opleiden, trainen en oefenen.

Evaluatie hoogwater 2 november 2023
September
Op 2 november 2023 werd het IJ-front gesloten omdat de spuikokers in IJmuiden open bleven staan en het waterpeil in het Noordzeekanaal steeg. Door snel handelen van het waterschap, Waternet en goede samenwerking met andere waterschappen en Rijkswaterstaat, bleef grote schade uit.
Dijkgraaf Joyce Sylvester noemde de situatie een wake-up call voor Amsterdam en de noordelijke Randstad. Door klimaatverandering neemt het risico op overstromingen toe, terwijl de ruimte voor waterberging afneemt. Voor een veilige toekomst is blijvende samenwerking nodig, net als investering in waterinfrastructuur en ruimtelijke inrichting.

Tienberaad
December
Op het Tienberaad van 4 december 2024 is de bestuurlijke samenwerking crisisbeheersing in het gebied rondom het NZK en ARK besproken. Bij deze bijeenkomst waren de dijkgraven, secretarissen-directeur en adviseurs crisisbeheersing van de vier waterschappen aanwezig (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en waterschap Amstel Gooi en Vecht).
De incidenten en crises van de afgelopen jaren hebben laten zien dat crisisbeheersing steeds belangrijker wordt. Hoe kunnen we de schade beperken wanneer het misgaat? De aanwezigen nemen zich voor om op bestuurlijk niveau met elkaar samen te werken op crisisbeheersing. Daarmee ontstaan er drie sporen waarop de waterschappen zich aan elkaar verbinden: technisch-inhoudelijke samenwerking, lobby richting RWS en Rijk en crisisbeheersing.
Bezoek calamiteitenloods
Juni
Op maandag 24 juni bracht ik samen met secretaris-directeur Erik Wagener een werkbezoek aan collega Dijkgraaf Remco Bosma (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier). Dit bezoek vond plaats in de calamiteitenloods in Anna Paulowna. De locatie bracht mij terug naar 2008, want precies op die plek startte toen mijn bestuurlijke loopbaan als (waarnemend) burgemeester.
Goed voorbereid op wateroverlast
Een groot deel van Nederland ligt onder zeeniveau. Meer dan de helft van ons land kan onder water komen te staan bij extreme weersomstandigheden of een dijkdoorbraak. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht werkt – samen met andere waterbeheerders – elke dag aan onze bescherming. Maar het klimaat verandert. De kans op hevige regenval, langdurige droogte en overstromingen neemt toe. Het kan misgaan. Daarom is het belangrijk dat ook inwoners weten wat zij kunnen doen.
We willen dat mensen in ons werkgebied goed voorbereid zijn op wateroverlast en andere crisissituaties. Wat moet je doen vóór, tijdens en na zo’n gebeurtenis? En hoe kun je je goed voorbereiden?
Als eerste stap hebben we een speciale landingspagina ontwikkeld op onze website met praktische tips en duidelijke informatie over wat te doen bij wateroverlast.
Klik hier voor de landingspagina

Moderne Overheid
In 2024 heeft de portefeuille Moderne Overheid zich gericht op een transparante, toegankelijke en inclusieve organisatie. We versterkten onze communicatie, zowel intern als extern, en zetten in op educatie zodat we kennisdeling bevorderen. Inclusie en diversiteit stonden centraal in beleid en praktijk, met concrete stappen naar een representatieve gemeenschap. Daarnaast hebben we gewerkt aan de ontsluiting van het historisch archief, zodat ons erfgoed beter toegankelijk is voor onderzoek en publiek. Zo bouwen we aan een open en toekomstbestendige organisatie.
Communicatie
Eind 2024 zijn we gestart met een pilot-gemeentepagina, zodat we directer in contact staan met de inwoners in ons beheergebied. De eerste pagina’s zijn geplaatst en de reacties die we hebben ontvangen zijn goed. In 2025 gaan we de pilot herhalen en beslissen of we deze vorm van communicatie blijvend gaan inzetten.

Internationale Vrouwendag
Maart
Meer dan 60 vrouwen (en 3 mannen) vierden Internationale Vrouwendag bij Waternet. Gastspreker Henrike Branderhorst sprak over de groep mannen die ze aantrof als teamleiders toen ze CEO werd bij het ingenieursbureau TAUW. Ze nam zich direct voor meer vrouwen te vragen om ook teamleider te worden.
Lezing slavernijverleden en familiewapens
Mei
In 2023 was het precies 150 jaar geleden dat in Suriname en Caribisch Nederland slavernij werd afgeschaft. Dit werd herdacht van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024. Als portefeuillehouder van het historisch archief van ons Waterschap, vind ik het belangrijk om hierbij stil te staan.
Eerder in 2024 werd een bijeenkomst georganiseerd over het gebruik van waterschapkennis in (voormalige) koloniën. Op donderdagochtend 23 mei 2024 was er een tweede bijeenkomst. Deze stond in het teken van slavernijverleden en familiewapens.
Door verdere openstelling van het archief is het mogelijk dat we nieuwe verhalen ontdekken die de betrokkenheid bij het slavernijverleden laten zien. Zo leren we hoe dat verleden van invloed is op ons dagelijks en toekomstig werk voor het waterschap.
Artikel in H2O – Waterschappen en slavernijverleden:
‘Kijk eens in je historisch archief’

Keti Koti Lunch
Juli
Op dinsdag 2 juli vond de eerste Keti Koti lunch binnen Waternet plaats. Samen met ruim 60 collega’s stonden we tijdens de lunch stil bij de betekenis van Keti Koti (verbroken ketenen). We gingen terug naar onze gedeelde geschiedenis, het slavernijverleden. We maakten tijd en ruimte voor herinnering, voor vieren en ontmoeten.
Tijdens de bijeenkomst vertelde ik over de opa van mijn vader die de eerst vrijgeboren man was in de familie. In die tijd was slavernij op papier al afgeschaft, maar in het echte leven was daar nog weinig van te merken. Het was fijn om gezamenlijk stil te kunnen staan bij het slavernijverleden en dit te herdenken.

Jeugdbestuurder
November
Merel Deurloo (15) uit Amsterdam is de nieuwe jeugdbestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Merel was een van de zes kandidaten die tijdens het spannende slotdebat streed om de functie van jeugdbestuurder. Via een Lagerhuisdebat konden de jongeren zich aan het publiek voorstellen, hun ideeën pitchen en met elkaar in debat over water.
Link BRON: BRON – Merel is de nieuwe jeugdbestuurder!

Educatie – Lancering Klimaat Toolkit
November
Het eerste exemplaar van de Toolkit Klimaatadaptatie werd overhandigd aan de Gooische Montessori school in de Gemeente Huizen. Ook wethouder Karin van Werven was aanwezig. Met de toolkit gaan leerlingen spelenderwijs aan de slag met de thema’s water en klimaat. Zo bereiden ze hun school voor op het veranderende klimaat en worden ze op een leuke manier enthousiast gemaakt over de thema’s. Met de toolkit kunnen docenten met leerlingen van groep 7 en 8 aan de slag.

Communicatie
Eind 2024 zijn we gestart met een pilot-gemeentepagina, zodat we directer in contact staan met de inwoners in ons beheergebied. De eerste pagina’s zijn geplaatst en de reacties die we hebben ontvangen zijn goed. In 2025 gaan we de pilot herhalen en beslissen of we deze vorm van communicatie blijvend gaan inzetten.

Internationale Vrouwendag
Maart
Meer dan 60 vrouwen (en 3 mannen) vierden Internationale Vrouwendag bij Waternet. Gastspreker Henrike Branderhorst sprak over de groep mannen die ze aantrof als teamleiders toen ze CEO werd bij het ingenieursbureau TAUW. Ze nam zich direct voor meer vrouwen te vragen om ook teamleider te worden.
Lezing slavernijverleden en familiewapens
Mei
In 2023 was het precies 150 jaar geleden dat in Suriname en Caribisch Nederland slavernij werd afgeschaft. Dit werd herdacht van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024. Als portefeuillehouder van het historisch archief van ons Waterschap, vind ik het belangrijk om hierbij stil te staan.
Eerder in 2024 werd een bijeenkomst georganiseerd over het gebruik van waterschapkennis in (voormalige) koloniën. Op donderdagochtend 23 mei 2024 was er een tweede bijeenkomst. Deze stond in het teken van slavernijverleden en familiewapens.
Door verdere openstelling van het archief is het mogelijk dat we nieuwe verhalen ontdekken die de betrokkenheid bij het slavernijverleden laten zien. Zo leren we hoe dat verleden van invloed is op ons dagelijks en toekomstig werk voor het waterschap.
Artikel in H2O – Waterschappen en slavernijverleden:
‘Kijk eens in je historisch archief’

Keti Koti Lunch
Juli
Op dinsdag 2 juli vond de eerste Keti Koti lunch binnen Waternet plaats. Samen met ruim 60 collega’s stonden we tijdens de lunch stil bij de betekenis van Keti Koti (verbroken ketenen). We gingen terug naar onze gedeelde geschiedenis, het slavernijverleden. We maakten tijd en ruimte voor herinnering, voor vieren en ontmoeten.
Tijdens de bijeenkomst vertelde ik over de opa van mijn vader die de eerst vrijgeboren man was in de familie. In die tijd was slavernij op papier al afgeschaft, maar in het echte leven was daar nog weinig van te merken. Het was fijn om gezamenlijk stil te kunnen staan bij het slavernijverleden en dit te herdenken.

Jeugdbestuurder
November
Merel Deurloo (15) uit Amsterdam is de nieuwe jeugdbestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Merel was een van de zes kandidaten die tijdens het spannende slotdebat streed om de functie van jeugdbestuurder. Via een Lagerhuisdebat konden de jongeren zich aan het publiek voorstellen, hun ideeën pitchen en met elkaar in debat over water.
Link BRON: BRON – Merel is de nieuwe jeugdbestuurder!

Educatie – Lancering Klimaat Toolkit
November
Het eerste exemplaar van de Toolkit Klimaatadaptatie werd overhandigd aan de Gooische Montessori school in de Gemeente Huizen. Ook wethouder Karin van Werven was aanwezig. Met de toolkit gaan leerlingen spelenderwijs aan de slag met de thema’s water en klimaat. Zo bereiden ze hun school voor op het veranderende klimaat en worden ze op een leuke manier enthousiast gemaakt over de thema’s. Met de toolkit kunnen docenten met leerlingen van groep 7 en 8 aan de slag.

Toezicht en Handhaving
Het jaar 2024 kenmerkte zich door een proactieve benadering van toezicht en handhaving. We hebben zowel preventief als correctief gehandeld om de integriteit van onze processen te waarborgen.
In 2024 lag de focus op het versterken van het toezicht en de handhaving binnen onze organisatie en de bredere sector. We scherpten onze strategieën aan zodat we zeker weten dat we de regelgeving naleven, risico’s tijdig kunnen signaleren en snel kunnen handelen als regels worden overtreden.
We werken intensief samen met relevante partners en zetten nieuwe technologieën in. Zo hebben we de efficiëntie van ons toezicht vergroot en de effectiviteit van handhaving versterkt. Deze aanpak heeft geleid tot een grotere mate van transparantie, verantwoording en vertrouwen bij de betrokkenen.
Schouwmeesters jaarlijks bijeen
Oktober
Jaarlijks organiseert Toezicht & Handhaving als aftrap van de najaarsschouw een bijeenkomst voor de schouwmeesters. Dit is een traditie die al tientallen jaren in ere wordt gehouden én die behalve gezellig is ook zeker nut heeft. De externe schouwmeesters worden ieder jaar bijgepraat en kunnen die kennis actief uitdragen in hun rol als ambassadeur van het waterschap.

Schouwen
November
Ik zag veel geschoonde sloten toen ik tijdens mijn rondgang met onze medewerkers ging schouwen. Voor de doorstroming van het water is dit heel belangrijk en het is fijn om te zien hoeveel werk er al is verricht in ons beheergebied door de inwoners.
Hier en daar zag ik een sloot waar het blad van het riet was gemaaid, maar de stengels waren blijven staan. Deze bedekten bijna de hele sloot. Als een watergang niet voldoet aan de vereisten voor de doorstroming dan krijgen de eigenaren een waarschuwingsbrief.

Technische sessie voor AB-leden
September
De leden van het Algemeen bestuur hebben een heldere en duidelijke presentatie gekregen over de werkzaamheden van Toezicht en Handhaving. De presentatie werd gegeven door de collega’s Jauaad Akalei, Frank Holtz en Jeroen Oomkens. Door de interactie tijdens de presentatie zie ik dat het onderwerp Toezicht en Handhaving een belangrijke positie inneemt in onze dagelijkse taken van het waterschap.

Schouwmeesters jaarlijks bijeen
Oktober
Jaarlijks organiseert Toezicht & Handhaving als aftrap van de najaarsschouw een bijeenkomst voor de schouwmeesters. Dit is een traditie die al tientallen jaren in ere wordt gehouden én die behalve gezellig is ook zeker nut heeft. De externe schouwmeesters worden ieder jaar bijgepraat en kunnen die kennis actief uitdragen in hun rol als ambassadeur van het waterschap.

Schouwen
November
Ik zag veel geschoonde sloten toen ik tijdens mijn rondgang met onze medewerkers ging schouwen. Voor de doorstroming van het water is dit heel belangrijk en het is fijn om te zien hoeveel werk er al is verricht in ons beheergebied door de inwoners.
Hier en daar zag ik een sloot waar het blad van het riet was gemaaid, maar de stengels waren blijven staan. Deze bedekten bijna de hele sloot. Als een watergang niet voldoet aan de vereisten voor de doorstroming dan krijgen de eigenaren een waarschuwingsbrief.

Technische sessie voor AB-leden
September
De leden van het Algemeen bestuur hebben een heldere en duidelijke presentatie gekregen over de werkzaamheden van Toezicht en Handhaving. De presentatie werd gegeven door de collega’s Jauaad Akalei, Frank Holtz en Jeroen Oomkens. Door de interactie tijdens de presentatie zie ik dat het onderwerp Toezicht en Handhaving een belangrijke positie inneemt in onze dagelijkse taken van het waterschap.

Klachten
Binnen de portefeuille klachten waren de aandachtspunten in 2024:
Het waarborgen van een zorgvuldige en transparante afhandeling van klachten
Het versterken van het klachtenbeleid
Het bevorderen van tijdige en respectvolle reacties
Het verbeteren van de communicatie met mensen die een klacht indienen
2024 Stond ook in het teken van het verder professionaliseren van de klachtenbehandeling en het creëren van een cultuur van openheid en oplossingsgerichtheid.
Alle ontvangen klachten worden geregistreerd. Op basis van deze gegevens wordt een dashboard samengesteld. Door deze systematische werkwijze kunnen we klachten beter evalueren en is het mogelijk om gerichte aanpassingen in de processen op te nemen.
Daarnaast had ik gedurende 2024 regelmatig contact met de Nationale ombudsman en de Ombudsman van Amsterdam. Met het team van de Nationale ombudsman heb ik gekeken naar de mogelijk heden van professionalisering en het verder uitwerken van opleidingsmogelijkheden binnen de klachten afhandeling. Door deze nauwe contacten heeft de Nationale ombudsman ook meegewerkt aan de voorbereiding van de interne klachtensessies
Klachtensessie intern
Mei
Dinsdag 21 mei vond de tweede editie van de Klachtenmiddag plaats. Een middag waarbij alle klachtbehandelaren binnen Waternet worden uitgenodigd om kennis en ervaringen met elkaar te delen. De middag had het thema Klachtcommunicatie en bevatte een aantal praktische elementen over klachtenbehandeling en een workshop.

Overzicht aantal klachten en behandeling daarvan.
Totaaloverzicht klachten – waterschapstaken Waternet
Het aantal ontvangen klachten is fors gestegen van 150 klachten in Q3 naar 219 klachten in Q4. Er zijn met name meer klachten ontvangen over de aanslag, de machtiging en de herinneringen die we uitsturen. Omdat veel klachten over bestuursbeleid gingen zoals de tariefsverhoging, zijn er relatief veel klachten ongegrond verklaard.
Officieel ontvangt de Nationale Ombudsman klachten over de waterschappen. Maar er zijn toch net zo veel klachten bij ons binnengekomen via de gemeentelijke ombudsman. De belangrijkste feedback uit het KTO heeft betrekking op het antwoord op de vraag en de doorlooptijd.
Klachtensessie intern
Mei
Dinsdag 21 mei vond de tweede editie van de Klachtenmiddag plaats. Een middag waarbij alle klachtbehandelaren binnen Waternet worden uitgenodigd om kennis en ervaringen met elkaar te delen. De middag had het thema Klachtcommunicatie en bevatte een aantal praktische elementen over klachtenbehandeling en een workshop.

Overzicht aantal klachten en behandeling daarvan.
Totaaloverzicht klachten – waterschapstaken Waternet
Het aantal ontvangen klachten is fors gestegen van 150 klachten in Q3 naar 219 klachten in Q4. Er zijn met name meer klachten ontvangen over de aanslag, de machtiging en de herinneringen die we uitsturen. Omdat veel klachten over bestuursbeleid gingen zoals de tariefsverhoging, zijn er relatief veel klachten ongegrond verklaard.
Officieel ontvangt de Nationale Ombudsman klachten over de waterschappen. Maar er zijn toch net zo veel klachten bij ons binnengekomen via de gemeentelijke ombudsman. De belangrijkste feedback uit het KTO heeft betrekking op het antwoord op de vraag en de doorlooptijd.
89 %
Van de klachten is binnen 2 dagen doorgezet
8 dagen
Gemiddelde doorlooptijd
Aantal ontvangen klachten
Top 5 antwoordcategorieën Q4
Zo min mogelijk klachten
Ons treven is helder: we willen zo min mogelijk klachten ontvangen. Dat betekent dat we werken aan duidelijke communicatie, goede dienstverlening en snelle oplossingen. Om dit makkelijker te maken, hebben we een speciale webpagina ontwikkeld waar alle belangrijke onderwerpen op één plek te vinden zijn.
Commissies
De dijkgraaf neemt deel aan verschillende commissies binnen het waterschap. Lees hieronder meer over de werkzaamheden en resultaten van de commissies in het afgelopen jaar.
Rekenkamercommissie
Op woensdag 13 november 2024 was er een dialoogsessie met het Algemeen bestuur en de rekenkamer. De rekenkamer heeft tijdens de sessie een update gegeven over de lopende onderzoeken (dijkverbeteringsprogramma en ERA-systematiek/ Effectsturing). Daarnaast is het onderzoeksprogramma 2025 met het Algemeen bestuur besproken.
Kunstcommissie
Via dans, muziek en poëzie heeft Waterschap Amstel, Gooi en Vecht jong en oud aan het denken gezet over het thema water. Dansgezelschap Vloeistof speelde de voorstelling Hellend Vlak op een drijvend dak in Amsterdam en Muiden. Dit waren drie goed bezochte voorstellingen en zowel kinderen als ouders hebben genoten.
Via onze kunstregeling hebben we het actuele muziekspektakel Poëtisch Water mogelijk gemaakt. Zangeres Izaline Calister zong onder begeleiding van het Millennium Jazz Orchestra en harpiste Sanne Bakker gedichten van bekende water- en klimaatdichters. Dit muziekstuk werd en wordt door heel Nederland gespeeld. In ons werkgebied was er een optreden in het BIMHUIS en in de Meervaart.
Naast de uitrol van twee mooie kunstprojecten hebben wij in 2024 nagedacht over nieuwe kaders en een nieuwe werkwijze met betrekking tot kunst en cultuur.
Bezwaarschriftencommissie
In 2024 zijn er in totaal 49 nieuwe bezwaarschriften ingediend. De meeste hiervan (38) gingen over de watervergunning, die nu de omgevingsvergunning water heet. Over maatwerkbesluiten werden 2 bezwaarschriften ingediend. Over subsidiebesluiten werden geen bezwaarschriften ingediend. Er zijn in 2024 in totaal 46 bezwaarschriften afgedaan.
Rekenkamercommissie
Op woensdag 13 november 2024 was er een dialoogsessie met het Algemeen bestuur en de rekenkamer. De rekenkamer heeft tijdens de sessie een update gegeven over de lopende onderzoeken (dijkverbeteringsprogramma en ERA-systematiek/ Effectsturing). Daarnaast is het onderzoeksprogramma 2025 met het Algemeen bestuur besproken.
Bezwaarschriftencommissie
In 2024 zijn er in totaal 49 nieuwe bezwaarschriften ingediend. De meeste hiervan (38) gingen over de watervergunning, die nu de omgevingsvergunning water heet. Over maatwerkbesluiten werden 2 bezwaarschriften ingediend. Over subsidiebesluiten werden geen bezwaarschriften ingediend. Er zijn in 2024 in totaal 46 bezwaarschriften afgedaan.
Kunstcommissie
Via dans, muziek en poëzie heeft Waterschap Amstel, Gooi en Vecht jong en oud aan het denken gezet over het thema water. Dansgezelschap Vloeistof speelde de voorstelling Hellend Vlak op een drijvend dak in Amsterdam en Muiden. Dit waren drie goed bezochte voorstellingen en zowel kinderen als ouders hebben genoten.
Via onze kunstregeling hebben we het actuele muziekspektakel Poëtisch Water mogelijk gemaakt. Zangeres Izaline Calister zong onder begeleiding van het Millennium Jazz Orchestra en harpiste Sanne Bakker gedichten van bekende water- en klimaatdichters. Dit muziekstuk werd en wordt door heel Nederland gespeeld. In ons werkgebied was er een optreden in het BIMHUIS en in de Meervaart.
Naast de uitrol van twee mooie kunstprojecten hebben wij in 2024 nagedacht over nieuwe kaders en een nieuwe werkwijze met betrekking tot kunst en cultuur.